Als we naar de basis kijken van een pelletkachel ja dan stoken deze gewoon op hout maar dat hout wat erin zit is wel schoon als het met een keurmerk wordt geleverd. Daarnaast is een pelletkachel altijd gecontroleerd en zeker van een juiste verbranding! de gebruiker komt niet meer tussenbeide.
Daarnaast zal een pelletkachel ten alle tijden zijn verbrandings waarden correct hebben.
Gaan we dan kijken naar uistoot en fijnstof dan zijn deze kleine huiscentrales ook nog eens stukken schoner als de dagelijkse houtkachel.
Een pelletkachel heeft vaak een uitstoot die rond de 75% lager ligt als de hedendaagse houtkachel.

Wat maakt een pelletkachel ongezond?

Het grootste gevaar zit het hem in de aansluiting, de meeste pelletkachels zitten aangesloten op een goed functionerend rookkanaal.
Dit wordt dan ook vaak via de vakhandel uitgevoerd, helaas zijn er ook vele pelletkachels die verkeerd gemonteerd zitten dus eigenlijk dmv een geveldoorvoer of een pijpje door de muur die uitkomt op je houten vlonder buiten.. hoe gevaarlijk!
De juist aangesloten pelletkachels heb je dan ook geen last van, het is meer de foutieve installatie die het verpest.
Een pelletkachel geeft juist voordelen als het komt op schoon stoken van hout en een zeer hoge efficiency!

Is een pelletkachel een fijnstof kanon?

Ja inderdaad dit is waarheid als het gaat om de foutieve installaties
Helaas worden bij te korte kanalen de rookgas snelheden verhoogt, dan brand de kachel op het oog fantastisch echter heb je wel te maken met een onverbrande en te hoge uitstoot van je toestel. dat is gewoon jammer..
Laat een pelletkachel dus altijd door een vakkundig iemand installeren en ben je er niet zeker van kijk dan eens op een pelletkachel forum.
De juiste brandstof en de verschillende parameters juist ingesteld geven een fantastisch rendement dat zelfs het hout laten verrotten nog slechter is dan het als pellets te verbranden.
Het fabel dat pellets uit zuid Amerika komen is ook ongegrond deze worden namelijk in Nederland,Duitsland polen of de Scandinavische landen gemaakt van afvalhout wat overblijft bij de zagerijen.

Onderhoud van een pelletkachel

Wist je dat pelletkachels onderhoud nodig zijn? ieder jaar moeten deze machines uit elkaar om zeker te zijn van een goed functionerende schone verbranding en een hoog rendement! u rijd toch ook niet jaren met dezelfde olie in de auto?
Daarnaast is het een goede check om te zien of alle onderdelen nog in goede staat zijn en het rookkanaal geen gebreken vertoond.
U speelt letterlijk met vuur dus zorg dat het dan ook in orde is!
Tegenwoordig worden oudere pelletkachels ook ingeruild tegen nieuwe modellen die nog zuiniger stoken en meer warmte geven, dat is het gevolg van evolutie in de pelletkachel zoals bij alles in de wereld zo werkt het systeem. waar je vroeger handmatig instellingen moest maken doen de pelletkachels dit nu automatisch om nog hogere rendementen en lagere uitstoten te creƫren.
Let wel op dat u altijd met schone en gekeurde pelletkorrels stookt want ook hier zit weer een groot verschil in goed en fout!

Lekker warm en gewoon gezond

Lekker warm bij de kachel kruipen is gezond, de straling van het houtvuur trekt u tot diep in de huid wat zorgt voor een behagelijk en heerlijk gevoel in de winter. na de heerlijke winter wandeling bij de haard zitten en op temperatuur komen met een warme mok chocolademelk en een lekkere toef slagroom dat is toch heerlijk!